Események
Legfrissebb hírek
2014. május 20.
Facebook elérhetőség!
2012. február 20.
Köszönjük!
2011. május 22.
Vasúton,vasaddal,vízhez...
2011. február 5.
2011
Legfrissebb cikkek
2018. március 27.
Primavera Trail Race
2017. október 14.
Galya 50
2017. szeptember 1.
Transilvania Bike Trails
2017. július 31.
Casoaia Bike Run&Fun
Bükk marci



2014. augusztus 28.
XIV. Bükk Maraton
Egy régi klasszikus
Idén augusztus 3-n Felsőtárkányban került megrendezésre a 14. Bükk maraton. Ez egy régi klasszikus számomra. Magyar hazánkban személy szerint ezen a maratonon vettem részt legtöbbször (6 alkalommal), és ez az egyik kedvencem is.
Előző estét családdal Bükkszentkereszten töltöttük, kirándultunk a környéken, és vasárnap reggel mentünk át Felsőtárkányba.
Eddig 2 alkalommal teljesítettem középtávot itt, és az ideivel együtt 4 alkalommal rövidtávot.
A rövid táv 37 km volt, mely kb. 650 m szint kihívást tartogatott. Ezen a pályán az eddigi legjobb időm száraz időben 2:14 volt. Idén azt a célt tűztem ki, hogy javítsak rajta. :)
10 órakor indult a rajt, az első kilométereken tapasztaltam, hogy az elmúlt hetekben igen gazdag volt az égi áldás, és igen csak fel volt ázva az első 14 km (ami igazából csak felfele). Ez a 14 km igazából a Kálmán hegyi úttal ér véget, mely száraz időben valóban könnyen abszolválható, de a vízfolyások, és a sár igencsak megnehezítette a dolgunkat, és igen sokan leszálltak (de én azért sem :) ). Egyébként itt utólag megjegyzem, hogy 200 m-ről kellett kb. 750 m-ig felmászni, tehát alapvetően a teljesíthetőségre van téve a hangsúly.
Mikor felértünk a csúcsra, akkor találkozott az első, és egyben egyetlen frissítőponttal. Itt igazából a klasszikus dolgokat lehetett fogyasztani, nem kezdem felsorolni őket, mert nem tudnék (sajnos) új dolgokat mondani, 6 éve ugyanazok vannak… :)
Lélektanilag egy fontos dolog szerintem, mikor elindul az ember a frissítőponttól, mert a távnak nehezebb részét már leküzdötte.
A frissítő után 2-3 km-ig egy lankás, és viszonylag intenzív rész van, nagyon megterhelő volt olykor. Ezek után pedig a pályának a leggyorsabb része következett, ami elvileg az egykori Kamikaze DH verseny része volt. Na itt tényleg oda kellett figyelni, mert ha az ember egy pillanatra is elbambul, problémák jöhetnek.
Mikor az ember túl van, ezeken a kifejezetten élvezetes részeken, akkor következik a pályának utolsó felfeléje, mely alapvetően sokkal könnyebb, mint a táv elején található.
Ezek után pedig találkozunk a pálya hurkával, és ami az első 8 km-ben még felfele volt, az most lefele lett. Mely szintén nagyon élvezetes volt, a kilométeróra sokszor elérte az 50 km/h feletti sebességet is, mely az én esetemben soknak mondható alapvetően :).
Szép lassan begurultam a rajt cél területre a Felsőtárkányi kisvasút mellet várt a családom, és kedves párom, jó érzés volt őket látni, mint ilyenkor mindig.  
Az időm 2:13 lett. Végül is a minimális célomat elértem, mert javítottam az időmön, de alapvetően jelentősnek érzem az 1 perces javítást is. Mivel a 2:14-t teljesen száraz körülmények között teljesítettem, itt pedig pont az első 14 km a pálya nehezebb része volt teljesen járhatatlan szinte.
Kategóriámban 50. lettem 63 indulóból, tudom nem egy világmegváltó hely, de hát ki a kicsit nem becsüli a nagyot nem érdemli! :)
Legközelebb egy hét múlva jelentkezem szintén Felsőtárkányból a Bükk Kapu Terepshow-ról, ahol triatlon váltóban fogok indulni.
Köszönöm, hogy elolvastad! További szép napot kívánok!  :)

Döme
Kapcsolódó fórum
Kapcsolódó linkek