Események
Legfrissebb hírek
2014. május 20.
Facebook elérhetőség!
2012. február 20.
Köszönjük!
2011. május 22.
Vasúton,vasaddal,vízhez...
2011. február 5.
2011
Legfrissebb cikkek
2018. március 27.
Primavera Trail Race
2017. október 14.
Galya 50
2017. szeptember 1.
Transilvania Bike Trails
2017. július 31.
Casoaia Bike Run&Fun
Sárkányok kertje!!
2013. szeptember 27.
Hétvégén együtt lógtam a gyerkőcökkel,ilyenkor le kell foglalni őket,ha nem akarok gondot magamnak. Nem mellesleg,ha én találom ki a programot, akkor egy kicsit az van amit én is szeretnék :) Ez pedig nem más mint egy jó kis kirándulás Erdélybe.
Nem olyan rég egy képes albumban láttam fotókat a Sárkányok kertjéről.
Nosza szakadjunk rá a netre,nézzük meg mit vet ki magából. Kiderült nincs is olyan messze,útközben meg tudunk még egykét dolgot nézni.
Létánál mentünk ki a határon,így dobta ki a Google nagyokos a rövid utat,bár ismét bebizonyosodott,hogy Romániában a hosszabb lehet a rövidebb :) Margitáig tudtam,hogy szar lesz az út,bicóval már volt szerencsém a macskaköves szakaszokhoz. Persze a csajok a Bogárral akartak menni,az meg veszettül rázza magát az ilyen utakon.(de van benne zene Apa! :D) Előző hétvégén a Dragan kört tette meg a kis kocsi hibátlanul most ismét egy kis laza 400 km-es sétának eresztettem neki.
 Első megállót Szilágysomlyóra terveztem,a Báthory várkastélyt néztük volna meg...
 Leparkoltunk egy kis utcában a piactól nem messze,és gyalog indultunk felkutatni.
 Nem volt nehéz rálelni a Báthory utcára,na mondom itt lesz ez.Ott is volt...elkerítve,bezárva,romosan. Engem sem olyan fából faragtak akit egy kapu megállít,főleg ha valami régit,romosat,ócskaságot kell szemrevételezni :) Jól körbejártuk a gyerkőcökkel.Az egykori bejárat mellett pont rendőrörs van,ott nem volt ildomos beszökni :D ,így visszatérve az eredeti kiindulópontra a kapun tudtunk egy kis rést nyitni, épp befértünk midhárman.A két bástya áll,a tető rendbetéve rajtuk,udvaron valamiféle régészeti feltárás nyomai, a méteres gaztengerben,de az egész sajnos tényleg nem egy látogatóbarát állapotban van.Talán majd egyszer.
 Visszamenet a kocsit épp egy francia turistacsoport fotózta,az egyik öreg nemzetközi nyelven elmutogatta, hogy biz neki is van otthon egy 68-as bogara.(Eszter mondta is volna,hogy most dagad a mellem).
 Be a kicsi kocsiba és suhanás tovább Zsibó irányába,a következő turistás látnivaló a Wesselényi kastély.
 Itthon kinyomtattam ezekről egy kis szösszenetet,amit Eszerke felolvasott nekünk,így a történelmi hátteret, és idegenvezetést is megkaptuk.A kastély sorsa is hagy kívánnivalót maga után,főleg az emúlt fél évszázad bánásmódja (a park helyén még gokartpálya is volt...).Jelenleg sem látogatható,az iskola már nem üzemel benne(a freskókat pl egyszerűen lemeszelték,hohy ne rondítsa a falakat),ellenben a botanikus kert ami körülöleli nagyon tetszett a gyerkőcöknek és tényleg megéri azt a pár lei belépti díjat.
Innen már csak egy ugrás volt Almásgalgó a Sárkányok kertjével. A faluban jól kitáblázva a felvezető út,előtte "kiépített"parkoló. Turistajelzés segítségével jól körbejárható,és remekül el lehet benne bolyongani órák hosszat 2 gyerkőccel is.
 Fent kezdtük a sétát,így jól megfigyelhetőek voltak a homokkőből született képződmények
 (tériszonyosok szeretni fogják az útvonalat :) ).az alsó részre lemászva szedtünk egy nagy szatyor tinórut,így megvolt a másnapi ebéd is.Alulról megmásztunk egykét kisebb formát,a barlangba viszont nem sikerült a csajokat becsalni a mobil halvány fényével,legközelebb kell fejlámpát is vinnem :) .
 Visszafele Zsibónál Panni még a vasútállomáson tárolt romos személykocsikról lőtt egypár képet, én meg egy vasútbarát havernak az épp befutó román Desirókról.
 Szilágynagyfalutól már a Réz hegységen keresztül jöttünk,most újítják meg az utat,kiválló minőségű,csodaszép táj, zéró forgalom. Bár ez utóbbi lehet annak tudható be,hogy az Élesdre vezető utolsó szakaszt még javában túrják. Egy X5-ös divatterepjáró "törte" nekünk az utat itt,gyökkettővel haladtunk,nehogy felkoppanjon a terpjáró alja. No comment...
Élesdtől pedig már a jól bevált úton hazagurultunk.
Újfaluban a gazdaságos bevásárlóközpontnál még nasiztunk egy kicsit,meg pont pakolták el a délutáni show-ról a "szörnyautókat". (Persze megnéztük hogy megy fel a kamionra :) )
Ha van egy szabad kirándulós nap,mindenkinek csak ajánlani tudom,érdemes kimenni a kiscsaláddal.
 
 Soma
 
Kapcsolódó fórum
Kapcsolódó linkek